شیمی تجزیه

شیمی تجزیه به عنوان یک بخش کاربردی در علوم مختلف است هدف از این وبلاگ ارائه روشهای تجزیه ای پرکاربرد است. https://www.instagram.com/_u/ShimiGeram

شیمی تجزیه

شیمی تجزیه به عنوان یک بخش کاربردی در علوم مختلف است هدف از این وبلاگ ارائه روشهای تجزیه ای پرکاربرد است. https://www.instagram.com/_u/ShimiGeram

روشهای گرمایی

به نام خدا

خلاصه ای از مبحث روش های گرمایی

(کتاب اصول تجزیه دستگاهی اسکوک وست نیمن) 

گردآوری کنندگان : سرکار خانم آذین روحی حجتی - سرکار خانم زهره عسکری


 طبق نظریه اتحادیه بین ‏المللی، آنالیز حرارتی، گروهی از روش‏های تجزیه و تحلیل حرارتی است که در آن خواص فیزیکی یک ماده و یا محصولات واکنش آن بعنوان تابعی از دما در شرایطی که ماده تحت یک برنامه دمایی کنترل شده قرار دارد، اندازه‏ گیری می شود و عبارتند از:
 Differential Thermal Analysis (DTA) *
تجزیه گرمایی  تفاضلی
 Differential scanning calorimetery (DSC)*
گرماسنجی پویشی تفاضلی
Thermogravimetric Analysis (TGA)*
گرما وزن سنجی (TGA)
گرما وزن سنج برای اندازه‏گیری جرم نمونه بعنوان تابعی از دما بکار می‏رود. اندازه‏گیری پیوسته افت وزنی در اثر تجزیه یا از دست دادن آب و افزایش وزن بدلیل جذب یا اکسید شدن با استفاده از این دستگاه انجام می‏شود. برخلاف اندازه گیری جرمی توسط ترازوی شیمیایی زمان اندازه گیری برای گرما وزن سنجی بسیار طولانی است و تغییرات وزن ماده را بصورت کمی اندازه میگیرد.محل انتقال جرم یک ترازویی گرمایی است که میتواند در اتمسفر گازهای مختلف عمل کند.جایگاه نمونه کروسیل آلومینیوم یا پلاتین است که از بازوی میکرو بالانس الکترونیکی که در محفظه ی شیشه ای قرار گرفته آویزان است.در عمل کوره بالا آورده شده تا در مجموع با محفظه ی شیشه ای یک فضای درز گیری شده را ایجاد کند.کنترل اتمسفر یا جریان گاز در محفظه انجام میشود.پس از اتمام آزمایش کوره توسط جریان آب سرد میشود و امکان انجام آزمایش بعدی فراهم میشود.


 

کاربردهای دستگاه گرما وزن سنج عبارتند از:
* بررسی فرآیندهای جذب (واجذب)
*تخریب اکسیداسیونی
*مراحل افت وزنی و شرایط دمای آن
 *مواد کمپلکس

- تجزیه گرمایی تفاضلیDTA

شناخته شده‏ترین روش تجزیه گرمایی، تجزیه گرمایی تفاضلی است. وقتی نمونه‏ای با سرعت ثابت گرم می‏شود، سرعت افزایش دمای نمونه، با تغییر حرارتی بوجود آمده در نمونه، تغییر می‏کند. اگر یک ماده بی‏اثر (معمولاً آلومینیوم) بعنوان مرجع بکار رود، بین این دو، اختلاف دما بوجود می‏آید. این اختلاف دما به شکل پیک گرماگیر، گرمازا یا جابجایی خط پایه معادل با مقدار تغییر گرمایی نمونه ظاهر می‏شود در واقع فنی است که در آن اختلاف دمای بین یک ماده و یک ماده مرجع در حالی که هر دو تحت یک برنامه ی دمایی کنترل شده قرار دارند بصورت تابعی از دما اندازه گیری میشود.معمولا برنامه ی دمایی شامل گرم کردن نمونه و ماده مرجع است که دمای نمونه به طور خطی با زمان افزایش یابد.تجزیه گرمایی تفاضلی کاربرد گسترده ای در تعیین رفتارو ترکیب گرمایی مواد طبیعی و محصولات شناخته شده دارد.تجزیه گرمایی تفاضلی وسیله ای قدرتمند و پر استفاده برای مطالعه و شناسایی بسپارهاست(پلیمرها).اندازه گیری گرمایی تفاضلی در مطالعات رفتار گرمایی ترکیبات معدنی خالص و همچنین مواد معدنی نظیر سیلیکات ها و ... است.با استفاده از این اندازه گیری ها اطلاعاتی درباره فرآیندهایی مانند ذوب و آبزداییو حلال زدایی بدست می آید.یک کاربرد مهم تجزیه گرمایی تفاضلی برای تولید نمودار های فازی و مطالعات تبدیل فازی است.

گرما سنجی پویش تفاضلی (DSC)
گرماسنجی پویش تفاضلی یک فن گرمایی است که در آن اختلاف در جریان گرما به درون یک ماده و یک مرجع به صورت تابعی از دمای نمونه اندازه گیری میشود.در حالیکه هر دو تحت یک برنامه کنترل شده دمایی قرار دارند.تفاوت اساسی بین گرما سنجی پویش تفاضلی و تجزیه گرمایی این است که اولی روش گرما سنجی است که طی آن اختلاف در انرژی اندازه گیری میشود.

محلول سازی : یک نیمرو با دو رو

سلام - فرایند محلول سازی فرایند خیلی پیچیده ای نیست. اما برای یک کار دقیق مثلا برای تعیین درصد خلوص یک ترکیب لازم است  معمولا شما غلظت یکسانی از استاندارد را با غلظت یکسانی از نمونه ، از لحاظ پاسخ تجزیه ای در شرایط یکسان مقایسه کنید. آن موقع موضوعات پیچیده ای خودنمایی میکنند. یعنی یه هویی کل شیمی تجزیه جلوی چشمان شما رژه می روند. از عدم قطعیت های آماری گرفته تا نحوه محاسبه استوکیومتری یا حفظ کردن اجباری فرمول ها.

در فیلم زیر آقای مشهدی حسن سعی میکنند محلول سود 0/1 نرمال بسازند. به نظر شما چند اشتباه در طی این محلول سازی وجود دارد؟ نه جایزه ای در کار است نه هم قرعه کشی داریم. اگر مایل به یادگیری های بیشتر هستید در آینده هم به ما سر بزنید



یا علی

خواص تخم مرغ گندیده

معجزه تخم‌مرغ گندیده در برابر بیماری ام‌اس

» سرویس: علمی و فناوری - پژوهشی
1439630842304_2.jpg

‌محققان دانشگاه پنسیلوانیا دریافتند تخم‌مرغ گندیده از بدن در برابر بیماری‌های خودایمنی مثل ام‌اس محافظت می‌کند.

به گزارش سرویس پژوهشی ایسنا منطقه خراسان، بوی تخم‌مرغ گندیده برای بسیاری از افراد ناخوشایند است، اما محققان عنوان کردند: تخم‌مرغ گندیده از بدن در برابر بیماری‌های خودایمنی محافظت می‌کند.

(بوی تخم مرغ گندیده به علت آزاد شدن گاز هیدروژن سولفید H2S است که بوی بسیار نامطبوعی دارد و استنشاق این گاز بی ضرر نیست. در مناطق نفتی و گازی برای انتشار این گاز آژیر خطر و ماسک های مخصوص قرار داده اند زیرا غلظت زیاد آن باعث مرگ شده این گاز با اکسیژن می سوزد و گوگرد دی اکسید را تولید میکند که با حل شدن در آب به سولفورو اسید تبدیل می شود)

پژوهش‌های جدید حاکی از آن است که هیدروژن سولفید، نقش مهمی در برابر بیماری‌های خودایمنی و بر روی سلول‌های T و Tregs دارد. این سلول‌ها در بیماری‌های خودایمنی با آسیب مواجه می‌شوند و عملکرد درستی ندارند.

سونگ تائو شی، محقق دانشگاه پنسیلوانیا اظهار کرد: گاز H2S، که سطح بالایی از سم دارد در محافظت از بدن در برابر بیماری‌های خودایمنی مفید است.

محققان این بررسی را بر روی موش‌ها انجام دادند و دریافتند موش‌هایی که سطح سولفید هیدروژن در بدن آنها کاهش پیدا کرده، میزان متیل در ژن Foxp3 آنها زیاد شده است. همچنین این گاز منجر به تغییر در فاکتور NFYB می‌شود که با اضافه کردن یک اتم سولفور و تنظیم Tet1 و Tet2، فرایند sulfhydration انجام می‌شود.

به بیان دیگر، کاهش سطح گاز H2S، منجر به تغییر در ساختار Tet1 و Tet2 در سلول‌های Tمی‌شود و عملکرد Tregs ها را مختل می‌کند.

منبع : خبرگزاری ایسنا

بهترین روغن برای پخت و پز چه روغنی است؟

بهترین روغن برای پخت و پز چه روغنی است؟


بیماری‌های قلبی، چربی خون و چاقی موضوعاتی هستند که دائم درباره آنها می‌شنویم و درباره پرهیز از مصرف چربی و استفاده از روغن مناسب زیاد صحبت می شود.

اما چه چربی یا روغنی بهترین روغن برای پخت غذاست. آیا برای سرخ کردن روغن نباتی بهتر از روغن حیوانی است؟ بی‌بی‌سی برای پاسخ دادن به این سوال تحقیقی انجام داده است.

برای این تحقیق عده‌ای از ساکنان شهر لستر داوطلب شدند.

قرار شد آنها هر روز از یک نوع روغن یا چربی برای طبخ غذا استفاده کنند و بعد باقیمانده روغن مصرفی را جمع‌آوری کنند تا در دانشکده داروسازی دانشگاه دومونفورت آزمایش شود.

در آزمایشگاه این دانشکده، به جز آزمایش باقیمانده روغن‌ها، در شرایط آزمایشگاهی هم انواع روغن را تا دمای سرخ‌کردن حرارت دادند و بعد آنها را آزمایش کردند.

روغن زیتون برای پخت و پز و سرخ کردن بهترین روغن است

برای این تحقیق این روغن‌ها انتخاب شد: روغن آفتاب‌گردان، روغن ذرت، روغن کانولا (کلزا) مرغوب (cold-pressed)، کره، روغن زیتون تصفیه شده و روغن زیتون فوق بکر (extra virgin).

روغن زیتون بکر روغن زیتونی است که در تولید آن از هیچ ماده یا روش شیمیایی استفاده نشده است.

ساختار مولکولی روغن در دمای حدود ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد، در ترکیب با اکسیژن هوا (اکسیداسیون) تغییر و آلدئید و پراکسیدهای لیپیدی تولید می‌کند.

این اتفاق در دمای اتاق هم می‌افتد، اما بسیار کندتر است. ترشیدگی روغن نتیجه همین فرآیند است.

خوردن یا استنشاق آلدئید، حتی به مقدار کم احتمال بیماری‌های قلبی و سرطان را افزایش می‌دهد.

پروفسور مارتین گروت‌ولت که سرپرستی این تحقیق را بر عهده داشت، می‌گوید: "روغن‌هایی که چربی چنداشباع (polyunsaturate) زیاد دارند، مثل روغن ذرت و آفتابگردان، آلدئید خیلی زیادی تولید می‌کنند."

"روغن ذرت و آفتابگردان تا وقتی خوبند که برای پخت و پز یا سرخ کردن حرارت نبینند."

"این یک واقعیت ساده شیمیایی است که چیزی که برای سلامتی خوب است وقتی به دمای سرخ کردن می‌رسد به چیزی کاملا ناسالم تبدیل شود."

روغن زیتون، روغن کانولا، کره و چربی غاز آلدئید بسیار کمتری تولید کردند. علت این است که این روغن‌ها اسیدهای چرب تک‌اشباع (monounsaturated) یا اشباع (saturated) زیادی دارند و این چربی‌ها در مقابل حرارت مقاوم‌ترند. در واقع چربی‌های اشباع تقریبا بر اثر حرارت اکسید نمی‌شوند.

پروفسور گروت‌ولت روغن زیتون را برای پخت و پز و سرخ کردن توصیه می‌کند:

"اولا به این دلیل که ترکیبات سمی کمتری تولید می‌کنند، دوم اینکه ترکیباتی که این روغن تولید می‌کند خطر کمتری برای بدن دارند."

تحقیقات پروفسور گروت‌ولت نشان می‌دهد که سرخ کردن با روغن حیوانی یا کره کمتر از سرخ کردن با روغن ذرت یا روغن آفتابگردان مواد زیان آور تولید می کند.

او حتی پیه حیوانی را نیز به این روغن‌‌ها ترجیح می‌دهد چون پیه حیوانی پر از چربی تک‌اشباع است و بنابراین در هنگام حرارت دیدن مواد مضر کمتری تولید می کند.

پروفسور گروت‌ولت چند توصیه مهم هم دارد:

  • تا می‌توانید کمتر سرخ‌ کنید، در دمای کمتری سرخ کنید، اگر سرخ می‌کنید کم روغن مصرف کنید و بعد هم روغن اضافه را با کاغذ خشک کن از روی غذای سرخ شده جمع کنید.
  • برای اینکه آلدئید کمتری وارد بدنتان شود، از روغن‌هایی استفاده کنید که چربی چنداشباع کم دارند (زیر ۲۰ درصد) و چربی اشباع یا تک اشباع زیاد دارند، بهترین نسبت این است که یکی از این دو بیش از شصت درصد اسید چرب را تشکیل دهد و مجموع هر دو بیش از هشتاد درصد باشد.
  • بهترین روغن برای پخت و پز روغن زیتون است: ۷۶ درصد چربی تک اشباع، ۱۴ درصد اشباع و ده درصد چند اشباع.
  • برای پخت و پز فرقی بین روغن زیتون تصفیه شده یا فوق‌بکر وجود ندارد، آنتی اکسیدان روغن زیتون فوق‌بکر برای جلوگیری از اکسیداسیون حرارتی کافی نیست.
  • روغن را دوباره مصرف نکنید.
  • روغن را همیشه در کابین و دور از نور نگهداری کنید تا از تولید مواد مضر جلوگیری کنید.

چند نکته

در خرید روغن، روغنی که اسید چرب تک‌اشباع (monounsaturated) یا اشباع (saturated) زیاد دارد انتخاب کنید
  • چربی چند اشباع: در این چربی‌ چند پیوند دوگانه بین اتمهای کربن وجود دارد. مصرف مقدار مشخصی از این چربی با خوردن مغزدانه‌ها، دانه‌ها، ماهی و سبزی‌ برای سلامتی مفید است، اما فایده مصرف آن به صورت روغن ذرت یا آفتابگردان روشن نیست.
  • چربی تک اشباع: در این چربی‌ها یک پیوند دوگانه بین اتمهای کربن وجود دارد. این چربی در آوُکادو، فندق، بادام، زیتون و روغن زیتون و پیه حیوانی و دنبه یافت می‌شود. روغن زیتون با ۷۶ درصد چربی تک اشباع جزء مهم رژیم مدیترانه‌ای است و برخی تحقیقات این روش تغذیه را سالم‌ترین رژیم غذایی می دانند.
  • چربی اشباع: در این چربی‌ بین اتم‌های کربن پیوند دوگانه وجود ندارد. توصیه می‌شود از مصرف چربی اشباع به صورت لبنیات و دیگر چربی‌های حیوانی پرهیز شود، اما در این باره اختلاف نظر زیادی وجود دارد.
ترکیب اسیدهای چرب در انواع روغن
نوعدرصد چنداشباعدرصد تک‌اشباعدرصد اشباع
روغن نارگیل۲۶۸۶
کره۳۲۱۵۱
پیه حیوانی۱۱۴۵۳۹
دنبه گوسفند۱۰۴۵۴۰
روغن زیتون۱۰۷۶۱۴
روغن کانولا (کلزا)۲۸۶۳۷
روغن کنجد۴۱۴۰۱۴
روغن ذرت۵۴۲۷۱۲
روغن آفتابگردان۶۵۲۰۱۰

http://www.bbc.com/persian/science/2015/08/150802_me_best_cooking_oil