شیمی تجزیه

شیمی تجزیه به عنوان یک بخش کاربردی در علوم مختلف است هدف از این وبلاگ ارائه روشهای تجزیه ای پرکاربرد است. https://www.instagram.com/_u/ShimiGeram

شیمی تجزیه

شیمی تجزیه به عنوان یک بخش کاربردی در علوم مختلف است هدف از این وبلاگ ارائه روشهای تجزیه ای پرکاربرد است. https://www.instagram.com/_u/ShimiGeram

مندلی‌یف و عاشقی

مِندِلی‌یف، شیمی‌دان عاشق پیشه

دیمیتری مندلیف، دمیتری مندلیف، مندلیوف، مندلی‌یف

همه ما از دوران مدرسه و کلاس شیمی با «جدول مِندِلی‌یف» یا جدول تناوبی عناصر شیمیایی آشنا هستیم.
«دیمیتری مِندِلی‌یف» (Dmitri Mendeleev) شیمی‌دان معروف روس، حدود ۱۸۰ سال پیش، یعنی چند سال بعد از عهدنامه ترکمنچای، در «توبولسک»، شهر مهمی در «سیبری» متولد شد و گفته می شود که فرزند هفدهم خانواده بوده. 

در سن ۲۳ سالگی، یعنی سال ها قبل از تدوین جدول شیمیایی معروفش، عاشق دختری می شود و قول و قرار ازدواج می گذارند. اما دختر در آخرین لحظه زیر همه چیز می زند. دیمیتری جوان ضربه روحی سنگینی می خورد و مریض می افتد. خواهرش که تحمل پریشانی و افسردگی برادر را نداشته، دختری را که ۶ سال از او بزرگ تر بوده پیشنهاد می کند و کار به ازدواج می کشد. اما با وجود سال ها زندگی مشترک و داشتن دو فرزند، همواره رابطه سردی با هم داشتند.

در آن زمان مرکز علم و تحصیل، پایتخت، یعنی «سنت پترزبورگ» بوده و دیمیتری هم به آنجا نقل مکان می کند. حدود ۲۰ سال بعد، «مِندِلی‌یف» ۴۳ ساله که دیگر برای خودش شهرت زیادی به عنوان شیمیدان کسب کرده بوده، یک دل نه و صد دل عاشق «آنا»، دختری ۱۹ ساله می شود.
البته باید در نظر داشت که در آن زمان یک دختر ۱۹ ساله از وقت ازدواجش هم گذشته بوده و یک دختر کم سن و سال محسوب نمی شده.
پدر «آنا» به شدت مخالفت می کند و برای این که فکر این پیرمرد متاهل از سر دخترش بیافتد، «آنا» را به ایتالیا می فرستد. اما «مِندِلی‌یف» هم به دنبالش می رود و خلاصه بعد از حدود ۴ سال کش و قوس، به «آنا» پیشنهاد ازدواج می دهد. 

این در حالی است که او رسما متاهل است و طبق قانون روسیه دو همسری ممنوع بوده (و هست). علاوه بر این، طبق قوانین کلیسای ارتودوکس روسیه، باید حداقل ۶ سال از طلاق بگذرد تا بتواند مجددا ازدواج کند.
اما «مِندِلی‌یف» به یک کشیش ۱۰ هزار روبل رشوه می دهد تا عقد او و «آنا» را جاری کند. برای این که رقم این رشوه دستتان بیاید، فقط کافی است تصور کنید که ارزش کل زمین و ملک و املاک و دارایی غیر منقول «مِندِلی‌یف» در آن زمان، حدود ۸ هزار روبل بوده.
طلاق «مِندِلی‌یف» از همسر اولش تنها یک ماه بعد اتفاق می افتد و همین ماجرا بهانه ای می شود برای رقیبان علمی «مِندِلی‌یف» تا او را به آکادمی علوم راه ندهند.

«مِندِلی‌یف» از همسر محبوبش صاحب سه فرزند می شود که یکی از آن ها به نام «لوبوف» همسر «الکساندر بلوک» شاعر برجسته روس می شود. «سروده‌هایی در وصف بانوی زیبا» اثر «الکساندر بلوک» در واقع درباره دختر «مِندِلی‌یف» است. 

همان طور که می دانید، «مِندِلی‌یف» علاوه بر تدوین جدول تناوبی عناصر و پیش بینی وجود چندین عنصر دیگر، نقش مهمی در تاسیس اولین پالایشگاه نفت در روسیه داشت.
او رساله ای درباره ترکیبات آب و الکل دارد و زمانی هم رییس آرشیو دولتی اندازه گیری و اوزان بوده. همین باعث شده که در روسیه بگویند که رقم ۴۰ درصد برای ودکا، حاصل تحقیقات و ابتکار «مِندِلی‌یف» بوده و بعضی از شرکت های تولید کننده ودکا هم از این موضوع در تبلیغات خود استفاده کنند و بگویند که استاندارد الکل ما را «مِندِلی‌یف» تعیین کرده!
در حالی که این داستان ساختگی است و با وجودی که «مِندِلی‌یف» سیگاری تیر بوده، اما درباره ودکا اظهار نظری نکرده.

امانت گرفته از سایت آی لاو‌ راشا

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.