شیمی تجزیه

شیمی تجزیه به عنوان یک بخش کاربردی در علوم مختلف است هدف از این وبلاگ ارائه روشهای تجزیه ای پرکاربرد است. https://www.instagram.com/_u/ShimiGeram

شیمی تجزیه

شیمی تجزیه به عنوان یک بخش کاربردی در علوم مختلف است هدف از این وبلاگ ارائه روشهای تجزیه ای پرکاربرد است. https://www.instagram.com/_u/ShimiGeram

یک روز ابری بهاری وآب مقطرِخفته ‏ی آزمایشگاه شکوه!

یک روز ابری بهاری وآب مقطرِخفته ‏ی  آزمایشگاه شکوه!


اپیزود اول: خـــــــــــــــــــواب

 با انرژی اکتیواسیون پایین روزم را شروع کردم در حالی که به صورت کمی (99/99درصد) زمان رسیدن به شکوه را در خواب بودم! خودم را به آزمایشگاه رساندم و اگر نبودی تعطیلات سه شنبه پیش رو و عدم اطلاع رسانی به دانشجویان، امروز را در خوابی شیرین به استراحت میپرداختم که سخت جسمم محتاج آن بود!

اپیزود دوم: چــــــــــــــــای

 اصلا چایی اتاق اساتید یک طعم دیگر دارد انگار دست ‏اندرکاران دمیدن آن، از جان و دل خودشان در آن آب جوش

 و در آن چایی سه بیل نشان   ( نوعی چایی که برای تولید رنگ از آن نیازمند ریختن سه بیل ماده خشک در یک قوری هستیم!) ، می ‏دمند که روحی اندکی تازه ‏تر از قبل در کالبدِ جانهای خسته، می‏ دمد.

 (ببخشید که زیادی دم توی دم شد!)



اپیزود سوم: جـــــــــــــاذبه

بچه ها یکی یکی وارد آزمایشگاه می شدند آنهم با روپوش سفید و گروههایی که ارائه آزمایش داشتند با انگیزه فراوان سخت در تلاش بودند و انرژی فراوان تلاش آنها مرتبط توسط ذهن خسته اینجانب جــــــــــــــــذب شد و جـــــــــــذب شد به طوری که از این رو به آن رو شد.

اپیزود چهارم :آزمــــــــــــــایـشـــــــــــــــــــگـاه


- هدایت ویژه آبــــــــــــــــــــــــــــــــــهای مختلف


این گروه با تلاش فراوان بیش از چندین نمونه آب شهری با خود همراه آورده بودند و با اندازه گیری هدایت ویژه آنها مقدار به طور تقریبی TDS آنها را بدست آوردند که به شرح ذیل می باشد:


نوع آب

هدایت ویژه (میکروزیمنس بر سانتی متر)

کل جامدات حل شده (میلی گرم در لیتر)

چاه قزوین

 1133

 793

تاکستان

 559

 391

کرج

 725

 507

واوان

 1427

 ؟

شیراز

 127

 39

تصفیه نشده خاور شهر

 2007

 1907

تصفیه شده خاور شهر

 205

 143

آب معدنی

 205

 295

آب نارمک

 549

 384

تصفیه شده یخچال

 491

 343

 شهری تهران در شکوه

 ؟

 ؟


*. این داده ها توسط این دوستان اندازه گیری شده و هر گونه مسئولیت آن بر عهده خودشان است. حتی برخی از اعداد را 
در گزارش تحویلی ننوشته اند شاید دلیل آن همان مسئولیت اشاره شده باشد.
@: به توصیه برخی دوستان حتی هدایت ویژه دوغ با برند (بـــــــــــــــوق) بررسی شد که بازهم نتیجه آن در گزارش نیامده!

نکته قابل توجه اول آبی به نام آب شیراز در جدول است که هدایت ویژه پایینی دارد! که در حد املاح کم می باشد و جامدات محلول آن نشان می دهد از نظر طعم دردرجه عالی قرار می گیرد این نتیجه با توجه به جدول زیر گرفته شد و سند آن در زیر موجود است.

درجه بندی آبها از نظر طعم با توجه به TDS

TDS (برحسب میلیگرم بر لیتر)

نوع طعم (بر حسب حس چشایی)

بسیار کم

بدون طعم و مـــــــــزه

کمتر از 300

عـــــــــــــــالی

300 تا 600

خـــــــــــــــوب

600 تا 900

متــــــــــــــوسط

900 تا 1200

بـــــــــــــــــد

بیش از 1200

غیرقابل قبـــــــــــول


 

-      مسئولــــین رسیــــدگی کنند!

     نکته قابل توجه دوم که از اهمیت زیادتری برخوردار است آب مقطر آزمایشگاه بود که دیگر شایسته این نام نیست. آبی که هدایت ویژه  و کل جامدات حل شده بیشتری از آب شهری دارد دیگر آب مقطر نیست. این آب محترم که از دانشکده فنی به شکوه می آید، هر چی که باشد آب مقطـــــر نیست.

تعجب من از انبوه درس آزمایشگاههایی است که با این آب محترم و تقلبی انجام شده و هنوزم انجام می شود. و اینکه چرا فریاد این دوستان در این گونه درسها هنوز به گوش ما نرسیده است یا ما کریم که نشنیدیم یا آنها بی صدا فریاد برمی آورند.

خدارا شکر که واحد درس آزمایشگاه این ترم به من نرسید چون تاب قرار گرفتن در این موقعیت و بی صدا ماندن را نداشتم.

-      الکترود pH

طفلکی الکترود شیشه بدون درپوش احتمالا شبی و یا شبهایی را پشت سر گذرانده بود و از عطش بی آبی، آنچنان نوسانی هم نداشت که انتظار داشتم و شاید این امر به دلیل این باشد که دیگر کار از کار گذشته و قرار گرفتن ساعتها در آب نیز لایه هیدراته از دست رفته آن نیز قابل بازگردانی نباشد!

جالب آنجاست که با توجه به اینکه دانشجویان شیمی در مرکز شکوه به وجود pHمتری مدرن تر نیازمندند دانشجویان غیر گروه شیمی در دانشکده فنی از وجود چنین دستگاهی در آزمایشگاه شیمی تجزیه آن دانشکده بهره مند ترند و شاید بتوان گفت همواره کوزه گر از کوزه شکسته آب می خورد!!

و جالب است بافرهای مربوط به کالیبره کردن این دستگاه تجزیه ای قدیمی نیز هنوز خریداری نشده و دانشجویان در آزمایشگاه شیمی تجزیه 2 با یک وسیله قدیمی حتی بدون بافر کالیبراسیون واحد پاس می کنند!

-      اندازه گیری اکسیژن محلول آب

نگاه کردن به این گروه و دنبال کردن تلاش آنها آنچنان به من انرژی می داد از نوع مثبت که در پوست خود نمی گنجیدم. دانشجویانی که بدون توضیحات من تنها با داشتن یک دستور کار کاغذی با موفقیت فراوان آزمایش خود را با موفقیت انجام دادند.

من که به وجود این دانشجویان در درس "اصول تصفیه آب و پسابهای صنعتی و آزمایشگاه" به خود می بالم. (شما را نمیدانم!) شاید اگر توضیحات مکتوب این گروه را داشتم و اینجا می نوشتم نظر شما هم به نظر من نزدیک می شد!

 

یا علی


نظرات 1 + ارسال نظر
سعیده برزوئی بهمرام شنبه 13 اردیبهشت‌ماه سال 1393 ساعت 12:36

سلام
ممنون از زحمات شما،امیدوارم آخر ترم بتونیم خستگی این یه ترم رو از رو دوشتون برداریم

سلام
ان شاءالله
(راستی انشاء ان شاءالله که درست نوشته شده است ! ان شــــــــاءالله)
یا علی

امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.