دلیل سمی بودن برخی محصولات کشاورزی، بخصوص سبزیجات چیست؟ و چرا میگوییم بهتر است پوست خیار را قبل از خوردن بگیریم ؟
دوره کارنس چیست:حداقل دوره زمانی است که باید از هنگام سمپاشی تا برداشت محصول بگذرد تا آن سم در گیاه تجزیه شده و محصول قابل خوردن باشد . و لازم بذکر است که این دوره در اثر رشد رویشی گیاه و تابش نور خورشید و عمل فتوسنتز از گیاه خارج می شود و در صورت چیدن محصول و نگه داشتن آن برای سپری شدن این دوره باید گفته شود که کارنس و تجمع سموم در محصول از بین نخواهد رفت.
سموم به سه دسته تقسیم می شوند:
سموم تماسی ، که در اثر برخورد آن با آفات یا بیماری سبب از بین رفتن آفات یا بیماری می شوند .این سموم دوره کارنس ندارند و همانطور که از نام این سموم معلوم است فقط خاصیت تماسی دارند.
سموم نفوذی ، که در صورت استفاده در اندام گیاه می ماند (شامل دمبرگ و سطح برگ) و در صورت استفاده از این سموم باید چند روزی سپری شود تا دوره کارنس آنها سپری شود و میوه و سبزی آماده استفاده شوند.
دسته سوم سموم که خطرناکترین نوع سموم می باشند ،سموم سیستمیک می باشند که متاسفانه در ایران استفاده زیادی دارد و دوره کارنس بالایی نیز دارند.
پس تعداد روزهای این دوره بسته به نوع سم و نوع گیاه متفاوت است. رعایت کارنس بخصوص برای میوه هایی که به مصرف تازه می رسند و همین طور سبزی ها ومحصولات جالیزی اهمیت حیاتی دارد.
در محصولاتی همچون سبزیجات که برداشت آنها سریعتر می باشد باید توجه بیشتری در مصرف سموم شود .
متاسفانه در ایران نظارتی بر محصولات در میادین و تره بار نمی شود و محصولات بدون تست ،برای مصرف خریداری می شوند.برخی محصولاتی همچون خیار که باید سریعا برداشت و وارد بازار شوند و این فرصت را از تولید کننده میگیرد که بعد از سمپاشی صبر کند تا دوره کارنس از گیاه بگذرد و بعد محصول را روانه بازار کند بیشترین خطر را بعد از سمپاشی دارا می باشند.و حتی گرفتن پوست میوه و سبزیجات مشکل را حل نمیکند
برای مقابله با این امر ، تولید کننده باید از روشهای مناسب برای مقابله با افات و بیماری استفاده کند و از سموم سیستمیک که دوره کارنس بالایی دارنداستفاده نکند .بهترین روش تولید ارگانیک محصولات می باشد که دور از کود و سموم شیمیایی تولید می شود .
http://roozenoo.blogspot.com/p/blog-page.html